1/2 ekor ayam (diperap dengan 1 ulas bawang putih, 1 biji bawang merah, sedikit halia, garam, sedikit serbuk kunyit dan sedikit madu - digoreng)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar (dihiris bulat2)
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 tin kecil tomato puree (boleh guna sos tomato)
1 biji tomato
2 sudu makan cili boh
sedikit air asam jawa
minyak untuk menumis
garam
gula
caranya:
1. tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga hingga garing.
2. masukkan cili boh, tumis lagi hingga garing.
3. masukkan tomato puree.
4. masukkan air asam jawa.
5. masukkan garam & gula secukup rasa.
6. masukkan bawang besar yang telah dihiris & buah tomato.
7. masukkan ayam yang telah digoreng.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment