IKAN BAKAR
AIR ASAM BERAPI
IKAN BAKAR
bahan:
ikan (dalam gambar tu ikan senangin,.. sedapppp...)
seulas bawang putih
2 biji bawang merah
1/4 inci halia
sedikit sos tiram
sedikit kicap
mentega
* daun pisang untuk balut ikan
caranya:
1. tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia hingga lumat.
2. gaulkan bahan yang di tumbuk bersama mentega, sos tiram dan sedikit kicap.
3. sapukan bahan pada ikan hingga rata.
4. balut dengan daun pisang.
5. bakar
AIR ASAM BERAPI
bahan:
bawang besar
tomato
cili padi
asam jawa
belacan (dibakar)
air masak
garam
gula
caranya:
1. hiris bawang besar, cili padi & tomato.
2. masukkan asam jawa, belacan dan air masak.
3. campurkan semua bahan & tambah garam dan gula sesedap rasa.
4. ambil sedikit dari air asam yang telah siap & blend.
5. campurkan semua.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment